WELCOME TO

Tuesday, February 11, 2014

sedih bila dapat POINTER RENDAH ?











SUMBER INSPIRASI SAYA UNTUK SEMESTER 2 :) thanks kakak 'gadis biasa' sebab anda telah menyedarkan diri saya supaya jangan mudah mengalah dan putus asa dalam belajar . bagus untuk semua student student yang masih lagi belajar kat luar sana . jangan lupa baca cerita inspirasi ni .
 TERBAIK from Facebook Page UniMAP Confession ! 
just for share only .




Assalamualaikum.

saya ada satu kisah inspirasi nak cerita .
saya masuk Unimap dari kolej matrikulasi dengan pngk 2.4 sahaja .

saya fikir memang xde U pun nak terima saya, Alhamdulillah Unimap tawarkan saya dengan kos yang menarik .
saya ni pelajar biasa2 je .
kalau belajar tu, susah sangat nak menghafal . so kalau ada subjek2 menghafal ni , memang saya kena effort lebih untuk menghafal .
semester 1 saya di Unimap , saya dapat pointer 2.6 je . tu pun mak ayah dah happy sebab saya lulus . tapi... jauh di hujung hati saya ni teringin sangat nak 3.0 pointer . yela , dari matriks lagi xpenah dapat 3.0 pointer .
so sem2 , saya cuba lagi . saya sedih , saya xdapat jugak , saya dapat 2.9 je .
memang sedih , lagi2 kawan2 yang suka pandang rendah kat kite . yela pointer kita xsetinggi dia , jadi kalau kita bagi pendapat apa2 tentang pelajaran , dia macam xnak dengar je . dorang berbincang sesama pointer tinggi je . sape xterasa hui ??
tapi.. saya cuba tabahkan hati . xkesah la org pandang rendah ke apa kat kita , tapi bila xfaham apa2 , still tanya kat dia . mesti dia lagi pandang rendah kan ? but xpela . saya nak ilmu awak sampaikan sikit pada saya , xkesah la apa awak anggap pasal saya .
sem3 saya cuba lagi . Alhamdulillah dapat 3 pointer . lega sangat . akhirnya saya yakin saya boleh buat . tapi usaha xsampai takat ni je . sebab pngk masih <=3 . saya berazam nak grad dengan pointer 3above . untuk dapat dekan adalah mustahil untuk saya sekarang ni . sebab saya dah ketinggalan jauh. tapi xpe , saya target 2nd class upper je . xsilap pngk 3.15 & above kan ? (kalau salah,mohon yg komen tolong betulkan).
jadi saya berjuang lagi . sem seterusnya saya dapat 3.3 . Alhamdulillah , saya tahu saya boleh tingkatkan lagi . tapi saya happy juga , png saya dah sampai 3.0 sem itu . and semalam Alhamdulillah keluar result , saya dapat 3.6 . Alhamdulillah , saya rasa saya bukan gifted , lahir2 , xbaca buku , terus boleh skor . tapi saya buktikan saya usaha , saya boleh dapat apa yang saya nak . Alhamdulillah dengan izin Allah jugak . kita jangan berhenti usaha . biar enteng pandangan orang kat kita . yang penting kita ingat , kita datang Unimap , untuk belajar .
Bukan nak bangga , bukan nak menunjuk , cuma nak yakinkan semua kat luar sana , sapa yang usaha , insyaAllah pasti berjaya .
xpela kita x gifted pandai macam kawan2 lain . xpe , xpe , xpe . sebab Allah pandang usaha kita .
Wasalam .



-gadis biasa-





#GAGAL SEKALI , TAK SEMESTINYA GAGAL UNTUK SELAMA-LAMANYA

   

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

1 comments :

sila komen plish...!satu pun tak pa...aten tak kesah..^_^

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen