WELCOME TO

Tuesday, February 11, 2014

sedih bila dapat POINTER RENDAH ?











SUMBER INSPIRASI SAYA UNTUK SEMESTER 2 :) thanks kakak 'gadis biasa' sebab anda telah menyedarkan diri saya supaya jangan mudah mengalah dan putus asa dalam belajar . bagus untuk semua student student yang masih lagi belajar kat luar sana . jangan lupa baca cerita inspirasi ni .
 TERBAIK from Facebook Page UniMAP Confession ! 
just for share only .




Assalamualaikum.

saya ada satu kisah inspirasi nak cerita .
saya masuk Unimap dari kolej matrikulasi dengan pngk 2.4 sahaja .

saya fikir memang xde U pun nak terima saya, Alhamdulillah Unimap tawarkan saya dengan kos yang menarik .
saya ni pelajar biasa2 je .
kalau belajar tu, susah sangat nak menghafal . so kalau ada subjek2 menghafal ni , memang saya kena effort lebih untuk menghafal .
semester 1 saya di Unimap , saya dapat pointer 2.6 je . tu pun mak ayah dah happy sebab saya lulus . tapi... jauh di hujung hati saya ni teringin sangat nak 3.0 pointer . yela , dari matriks lagi xpenah dapat 3.0 pointer .
so sem2 , saya cuba lagi . saya sedih , saya xdapat jugak , saya dapat 2.9 je .
memang sedih , lagi2 kawan2 yang suka pandang rendah kat kite . yela pointer kita xsetinggi dia , jadi kalau kita bagi pendapat apa2 tentang pelajaran , dia macam xnak dengar je . dorang berbincang sesama pointer tinggi je . sape xterasa hui ??
tapi.. saya cuba tabahkan hati . xkesah la org pandang rendah ke apa kat kita , tapi bila xfaham apa2 , still tanya kat dia . mesti dia lagi pandang rendah kan ? but xpela . saya nak ilmu awak sampaikan sikit pada saya , xkesah la apa awak anggap pasal saya .
sem3 saya cuba lagi . Alhamdulillah dapat 3 pointer . lega sangat . akhirnya saya yakin saya boleh buat . tapi usaha xsampai takat ni je . sebab pngk masih <=3 . saya berazam nak grad dengan pointer 3above . untuk dapat dekan adalah mustahil untuk saya sekarang ni . sebab saya dah ketinggalan jauh. tapi xpe , saya target 2nd class upper je . xsilap pngk 3.15 & above kan ? (kalau salah,mohon yg komen tolong betulkan).
jadi saya berjuang lagi . sem seterusnya saya dapat 3.3 . Alhamdulillah , saya tahu saya boleh tingkatkan lagi . tapi saya happy juga , png saya dah sampai 3.0 sem itu . and semalam Alhamdulillah keluar result , saya dapat 3.6 . Alhamdulillah , saya rasa saya bukan gifted , lahir2 , xbaca buku , terus boleh skor . tapi saya buktikan saya usaha , saya boleh dapat apa yang saya nak . Alhamdulillah dengan izin Allah jugak . kita jangan berhenti usaha . biar enteng pandangan orang kat kita . yang penting kita ingat , kita datang Unimap , untuk belajar .
Bukan nak bangga , bukan nak menunjuk , cuma nak yakinkan semua kat luar sana , sapa yang usaha , insyaAllah pasti berjaya .
xpela kita x gifted pandai macam kawan2 lain . xpe , xpe , xpe . sebab Allah pandang usaha kita .
Wasalam .



-gadis biasa-





#GAGAL SEKALI , TAK SEMESTINYA GAGAL UNTUK SELAMA-LAMANYA

   

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, February 06, 2014

LANGKAWI ISLAND AGAIN

ASSALAMUALAIKUM
hye uolls !

hari ni aku sangat rajin untuk updated blog aku yang dah lama berusang bersawang dengan lelabah lelubuh ni . HAHA ! Ekceli , aku nak updated ni pun pasai percutian aku di Langkawi buat kali keduanya bersama keluarga aku masa cuti raya cina haritu . aku berada di sana 2 hari 1 malam ja . tak lama pun . sebab keluarga aku memang dah selalu pergi bercuti dekat Langkawi . so , macam pergi berehat dan tenangkan fikiran je laa pergi Langkawi . bagi aku pulak , aku pergi Langkawi ni dapatlah aku hilangkan stress aku selama aku belajar ni kan . sebelum tu aku nak laaa kongsi gambar-gambar aku sepanjang percutian di Langkawi , Permata Kedah :)


 Before went to Jetty Point , Langkawi .
 




 






Pada suatu petang yang indah , kami bersiar-siar di tepi Pantai Cenang , Langkawi sambil mengambil gambar yang cantik-cantik dan indah . hehe
 






 



 




 
STARFISH , first time tengok yang real-real punya . ada banyak kat pantai ni .











 



 



 
ambil gambar sendiri sebelum check out hari last tu . haha


 


Ber'selfie-selfie dulu with my beloved mom before went to UnderWater WOrld ! YEAAAHHH !



 



 




WELCOME TO UNDERWATERWORLD LANGKAWI !!! 


 



 



  



 



 



 



 





 


binatang sejenis macam kura-kura tapi nama dia ALLIGATOR iaitu sejenis buaya jugak . kesian aku tengok dia . nampak macam tak makan seminggu jaa rupa natang ni . HUHU !

 

 



PENGUIN DI MALAYSIA ,
hanya boleh dilihat lebih realiti lagi di Underwaterworld , Langkawi .
jemput datang beramai-ramai .  tak rugi se'sen pun duit anda tu :)
 
 


 



comel sangat aku tengok penguin ni berenang . aku rasa macam nak penyet-penyet jaa badan dia . HAHA .
 



 



 







 




 

 



 


 
 



SUDUT AKTIVITI DI BAHAGIAN PENGUIN YANG COMEL !
 
 



SEJARAH TENTANG SELOK BELOK PEMBINAAN UNDERWATERWORLD , LANGKAWI .
 




 



 



 




 
TAPAK SULAIMAN .


 




 


 


 



 

 




 



 




 






 







 



 




 



 




 



 



 








 



 




 




 



 



 







 



 



Ikan NEMO , yang paling aku suka sekali pasai ikan ni bila budak-budak lalu jaa depa mesti akan kenal punyalah ikan ni . sebab ada cerita kartun pasai ikan ni . NEMO yang kecil comel jaa .
 



 



 




 
OBOR-OBOR .


 
KUDA LAUT .



 



 
Sejenis BELUT .






 





Akhir sekali , aku sebagai penulis blog ni ingin mengucapkan
 SELAMAT TAHUN BARU CINA 
untuk orang berbangsa cina walaupun sudah terlambat . hehe . 




THANKS for reading ! ^_^

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen