WELCOME TO

Saturday, September 14, 2013

TIPS BELAJAR YANG BERKESAN

ASSALAMUALAIKUM 
hye uoll's !
APA KHABAR IMAN ANDA HARI NI ? HARAP IMAN ANDA SEMUA MASIH LAGI SIHAT OKEYY '',
HARI NI AKU NAK KONGSI , CARA-CARA YANG BELAJAR YANG BETUL KEPADA PARA ELAJAR DI SEKOLAH MAHUPUN DI UNIVERSITI :)


TIPS BELAJAR
  
 

1) Sebelum belajar , niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.


Setiap kali mahu keluar bilik untuk pergi kuliah , sentiasa ingatkan diri , aku menuntut ilmu ni kerana Allah S.W.T. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu .

Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang . Tetapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini , Malaikat akan sentiasa mendoakan kita . Jadi , kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama .

2) Disiplinkan diri .

Setiap kali mahu study , mesti baca satu muka surat al-Quran sebelum bermula waktu study itu. Jadi , pasti kita tidak tinggalkan al-Quran walau sesibuk mana pun kita . Ustazah ada cerita satu kisah yang sangat memberi inspirasi .

Ada seorang budak perempuan di Arab Saudi yang mayatnya tidak hancur , walaupun sudah lebih dua tahun dia meninggal dunia . Ramai yang pelik kerana budak itu masih kecil , dalam umur 15 tahun . Jadi , ada yang pergi pada kedua ibu bapa budak itu dan bertanya , apakah amalan budak perempuan ini .

Ibunya menjawab , saya tidak tahu apa yang istimewa anak saya lakukan , cuma saya tahu dia sangat menjaga al-Quran . Setiap kali sebelum belajar , dia pasti akan baca satu muka surat ayat-ayat al-Quran , memang tidak pernah tinggal . Jadi , budak sekecil ini pun boleh baca satu muka surat setiap kali sebelum belajar , kita yang besar panjang ini mustahil tidak mampu bukan ? Orang yang hebat tidak akan memberi alasan , tetapi dia sentiasa cari jalan .



3) Kembalikan caj-caj positif dalam diri supaya tiada ruang untuk Syaitan menghalang kita menuntut ilmu .

Apaila kita rasa tertekan kerana berkali-kali sudah membaca topik tersebut , tetapi tetap tidak faham , dan akhirnya, kita rasaputus asa dan terus tutup buku . Dan yang lebih bahaya , mind setting akan mengatakan topik ini sangat susah dan tidak menarik . Akhirnya , kita tinggalkan terus topik itu hingga akhirnya kelam kabut waktu menjelang peperiksaan .

Jadi , apa kata kita cuba tips daripada 'salafus soleh' terdahulu . Apabila ada sesuatu yang menghalang fokus , mereka pergi perbaharui wudhuk dan solat sunat dua rakaat . Jika kita seperti ini , sekurang-kurangnya dapat perbaharui wudhuk sudah memadai .

4) Utamakan seruan Allah S.W.T.

Part paling penting ! Apabila sedang khusyuk study , tiba-tiba azan berkumandang . Berhentilah sebentar untuk menyahut seruan Allah S.W.T. Tidak lama pun solat ini . Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar . Imam Ghazali ada mengatakan bahawa :

" Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah , di akhirat kelak , dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya . "

Jadi, setiap kali rasa berat punggung mahu berhenti study untuk solat , ingat kembali , jika aku mahu dijemput oleh Allah S.W.T di Akhirat kelak , aku perlu utamakan solat dahulu daripada kerja lain . Mana kita tahu bukan , kita lagi rasa mudahapabila belajar selepas selesai solat itu . Inilah namanya berkat . Apabila kita utamakan Allah S.W.T daripada benda lain .

5) Jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar .


Doa mohon Allah S.W.T memberi kekuatan dalam menuntut ilmu . Apabila kita ada wudhuk ini , kita akan sentiasa ingat bahawa belajar ini adalah satu ibadah yang sangat dituntut dalam Islam dan memudahkan lagi untuk kita terus solat jika sedang belajar , tiba-tiba azan . Kita tidak tahu dengan wudhuk itu , kita belajar lebih berkat .

.............................................................

Kesimpulannya , selamat beramal . Cubalah praktis tips belajar ini, matlamat kita bukanlah cemerlang dalam belajar semata , tetapi kita juga mahu keberkatan daripada Allah S.W.T. Ihfazillah yahfazka , ihfazillah tajidhu tijaahak (Jagalah Allah, nescaya Allah menjagamu).

Jadilah seperti Rasulullah S.A.W dan para sahabat yang hidupnya seimbang dunia akhirat , walaupun sibuk di medan perang dan sibuk mentadbir negara . Mereka lagi sibuk daripada kita , tetapi masih ada waktu untuk bangun tahajjud dan membaca al-Quran .

Buat pemburu dunia , jangan pula kita memberi alasan , mereka tidak sama macam kita , Iman mereka mantap kerana Rasulullah S.A.W ada di sisi . Kita tidak sehebat mereka . Andai itulah pemikiran kita , percayalah , selamanya kita akan menunduk ke bawah tanpa mendongak langit yang cerah di atas .


#SUMBER ILMU DARI FACEBOOK KAWAN 



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, September 12, 2013

Ada Apa dengan Gembira ?



ASSALAMUALAIKUM ,
hye uolls ! 

apa khabar dengan iman iman anda hari ni ?
 harap2 semuanya baik2 okey:)

hari ni aku nak kongsi ilmu laa bagaimana cara yang terbaik untuk membuat hidup dan hari hari anda sentiasa gembira dan tenang . insyaAllah , dengan sedikit ilmu ni . anda semua akan berhasil merubah hidup anda yang dulu gelisah , muram , sedih menjadi gembira . insyaAllah . sebab aku pun terbaca tips tips ni di laman Iluv Islam.com . dan aku sudah pun mencuba nya . Alhamdulillah , setiap hari hari aku sekarang . dah semakin ceria dan happy2 . HEHE . THANKS kepada penulis2 karya di Iluv Islam , banyak sangat motivasi di laman tu . baik untuk semua umat Islam . kenapa ? tak pecaya ? nanti try search okey ? :) 
p/s : tak membazir masa pun tau baca bahan2 ilmiah ni !:)

 

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan selepas membuka mata di pagi hari adalah:


1. Bersyukur 
aku bersyukur sesangat sebab aku bangun pagi , masih lagi diberi oksigen dan udara untuk bernafas . bersyukur dalam banyak benda . Allah masih lagi kurniakan kita tubuh badan yang lengkap dengan mata untuk melihat keindahan alam yang cantik dan melihat perkara2 yang baik , hidung untuk menghidu bau bau makan , mulut untuk bercakap , tangan untuk melakukan perkara2 yang mengikut perintah Allah , kaki untuk ke masjid atau ke tempat2 majlis ilmu dan organ2 dalaman yang masih lagi berfungsi dengan baik sekali :) TAHNIAH kepada semua ! sebab masih dikurniakan semua itu :)


2. Tekad Bermotivasi
Ucapkan dalam hati dan kepada diri yang anda mahu bersemangat sepenuhnya. Dengarkan dan baca bahan bermotivasi sebelum memulakan tugas. Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Hal ini kerana ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.


3. Tingkatkan Motivasi Diri Dengan Mencari Motivasi Terbaik
Motivasi harus dijaga. Sekiranya ia tidak dipelihara, ia akan menjadikan kita tidak bersemangat. contohnya , aku memilih Prof Dr Muhaya bt Mohamad sebagai idola aku sekarang . tu pun semenjak aku down sangat2 dalam pelajaran . tak ada semangat untuk sambung belajar lagi . akibat kegagalan dalam pelajaran :') disebabkan aku selalu sangat dengar banyak nasihat dan motivasi beliau di laman facebook , twitter dan youtube :) aku sekarang dah semakin happy ! dah ada semangat belajar ! :'D oleh itu , daripada menonton2 perkara2 yang tak membawa faedah tu . kan lebih elok lagi jika anda bukak laman motivasi2 yang ada di internet tu . insyaAllah , akan mendapat manfaat yang sangat banyak darinya .


4. Mulakan Dengan Bismillah
Mulakan setiap tugasan yang ingin dilakukan dengan bismillah. Bismillah dapat menjauhkan kita daripada bisikan syaitan dan perasaan was-was.


5. Mulakan hari dengan ubah sikap. Tetapkan apa yang mahu dicapai.
cakap pada diri anda setiap hari , apa yang mahu anda capai setiap hari ? anda boleh senaraikan semua perkara yang ingin anda capai itu pada cermin almari solek ka , pada papan tulis ka , or some place yang sesuai okey :) setiap malam sebelum tidoq , boleh lah muhasabah diri balek . katakan pada diri anda , AKU MAHU BERUBAH MENJADI YANG LEBIH BAIK !


6. Maafkan Semua Orang
Sebelum dan selepas bangun daripada tidur, maafkan insan di sekeliling kita. Memaafkan dapat menghilangkan segala kerungsingan dan keresahan hidup. Hati juga akan menjadi tenang dan tenteram apabila kita memaafkan insan lain.





P/S : jika aku mampu buad semua benda ni , insyaAllah anda pun mesti lagi bolehh ! :) semoga hidup anda semua akan lebih ceria dan gembira selalu ya lepas ni . hihi . betapa beruntungnya jika kita dapat kecapi apa itu nikmat kegembiraan yang sebenar-benarnya .





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, September 09, 2013

HUJAN RAHMAT :)

Assalamualaikum ,
hye uoll's !  

Today is tuesday , 10/9 

Alhamdulillah Alhamdulillah , sebab dah banyak hari kat kawasan Jitra ni asyik hujan . happy for this ! hujan kan tanda nya RAHMAT :') "hujan rahmat" ok . aku pun bersyukur laa sebap dapat lagi rasa hujan kan kanss . bila hujan turun boleh laaa kita sama sama amalkan doa ketika hujan :) jom sama sama kita amalkan .

 boleh laa kot kita usaha sama sama untuk amalkan doa ni :) mudah je kan ? hihikss . insyaAllah , Allah akan menggantikan dengan pahala yang berlipat ganda pada hambaNYA .


 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen