Skip to main content

TAHUN MELAWAT KELANTAN

Assalamualaikum ,
Aku kat sini nak share lah kat uolls semua , kisah percutian aku selama dua hari satu malam di negeri yang sangat titik beratkan budaya Islam , KELANTAN . First time , aku sampai kat sana , aku banyak perhatikan sekeliling . dan sepanjang perjalanan tuh jugak aku dapat perhatikan , setiap banner kedai atau signboard kedai yang ada mesti ada tulisan jawi . sangat teruja , sebab apa yang aku lihat dan perhatikan . kawasan KEDAH tak ada pun macam Kelantan . walaupun aku neh , anak jati KEDAH . aku tetap nak kata , sejujurnya aku suka sangat tengok negeri Kelantan . sebab penuh keislaman . speechless jugakk laa . haha . ekceli , negeri Kelantan itu negeri bawah taklukan PAS . so , tak mustahil lah kan negeri dia pun menitik beratkan keislaman . bagi aku , Kelantan tak lah nampak membangun sangat negeri dia . tapi dari segi agama Islam , nampak jelas sangat membangun . btw , banyak lagi yang aku nak kongsi cerita , tapi kali neh semua perkongsian dari segi gambar gambar . heheh . aku banyak jugak laa snap gambar kat sana  . macam macam ada :) 

GOMO KELATE GOMO !



masa nehh aku bergambar dekat atas puncak BANJARAN TITIWANGSA :)
 
 my beloved dad :)


nama dia EZALY EMAN :) 
#budak darjah tiga merangkap kepada anak jiran aku .
* kalau aku kata dia adik aku , hampa caya dak ? HAHA . *



Ninndiaaaa ! 
aku ka neh ? awad nampak gemokk ? uaarghhh ! =='
HAHA




JALAN JALAN DI PANTAI CAHAYA BULAN a.k.a P.C.B :)


# JADIK PROMOTER SAT =='
Ingat nak menginap kat Resort P.C.B tapi dah ada orang booking . so , tak merasa lah tidoq tepi pantai ==' heww






 
mak dan ayah aku sweet kan kan ^_^ 
*BILA LAH AKU BOLEH SWEET MACAM DEPA , teringin -_- 
haha 



 neh minah sengeett , nampak dak muka dia excited ? 
*QENYIH sampai nampak pipi tembam dia -_- haha





 Nampak dak aku kat mana ? haha 
#biru itu tenang , setenang pantai yang ada :)




 
MUKA HAPPY :)
sebab ni lah kali pertama aku dapat jejak kaki ke negeri Kelate ni




 







 




 
wajahku nampak tenang ,
 setenang warna baju yang aku pakai , BIRU . cewwaah !







 
muka paling poyo time neh , dengan peace di tangan . wuuu ~




Melawat Cik Minah Songket 
  



 






 




 



 
benang untuk tenun songket




 



 
MESIN GULUNG BENANG 
 #ala ala kincir angin bentuk dia kan :)
 
















 




 




 




#kebanyakan nya yang menenun songket kat sini , semua nya orang tua yang berumur 40 tahun ke atas , hebat kan depa :)

 





 




 




 



 










 




 







 SERUNDING KG. LAUT 

nindia rupa serunding sebelum di tumis dalam belanga atau mesin




belanga serunding









 
Eksyeen jaa lebih nehh -_-





 
mesin buad serunding , kaedah cepat dan mudah :)



 
mak aku amek alih , kacau belanga berisi serunding :)





MASA UNTUK CHECK OUT DARI HOTEL 

*MGU FIRDAUS HOTEL*
#KOTA BHARU , KELANTAN
 
AYAH aku pun nak jugak amek gambar -_-




gambar budak cheewi -_- haha




THANKSS FOR READING ! ^_^


Comments

Post a Comment

sila komen plish...!satu pun tak pa...aten tak kesah..^_^

Popular posts from this blog

sedih bila dapat POINTER RENDAH ?

SUMBER INSPIRASI SAYA UNTUK SEMESTER 2 :) thanks kakak 'gadis biasa' sebab anda telah menyedarkan diri saya supaya jangan mudah mengalah dan putus asa dalam belajar . bagus untuk semua student student yang masih lagi belajar kat luar sana . jangan lupa baca cerita inspirasi ni .  TERBAIK from Facebook Page UniMAP Confession !  just for share only .




Assalamualaikum.

saya ada satu kisah inspirasi nak cerita .
saya masuk Unimap dari kolej matrikulasi dengan pngk 2.4 sahaja .

saya fikir memang xde U pun nak terima saya, Alhamdulillah Unimap tawarkan saya dengan kos yang menarik .
saya ni pelajar biasa2 je .
kalau belajar tu, susah sangat nak menghafal . so kalau ada subjek2 menghafal ni , memang saya kena effort lebih untuk menghafal .
semester 1 saya di Unimap , saya dapat pointer 2.6 je . tu pun mak ayah dah happy sebab saya lulus . tapi... jauh di hujung hati saya ni teringin sangat nak 3.0 pointer . yela , dari matriks lagi xpenah dapat 3.0 pointer .
so sem2 , saya cuba lagi .…

HUJAN RAHMAT :)

Assalamualaikum , hye uoll's !  

Today is tuesday , 10/9 

Alhamdulillah Alhamdulillah , sebab dah banyak hari kat kawasan Jitra ni asyik hujan . happy for this ! hujan kan tanda nya RAHMAT :') "hujan rahmat" ok . aku pun bersyukur laa sebap dapat lagi rasa hujan kan kanss . bila hujan turun boleh laaa kita sama sama amalkan doa ketika hujan :) jom sama sama kita amalkan .

 boleh laa kot kita usaha sama sama untuk amalkan doa ni :) mudah je kan ? hihikss . insyaAllah , Allah akan menggantikan dengan pahala yang berlipat ganda pada hambaNYA .


siapakah minah rewang itu ???

hye ! Assalamualaikum :) *jawab salam aten cepat ! dapat pahala . hihi .
oke ! haha . minah rewang apa laa pulak nie aten oii . takdak ka benda len yang "hang" nak sebut . heee . mai laar kita stretching2 dulu pagi2 nie . baru kita baca . haha . 
oke ! first kita lari2 dulu ...