WELCOME TO

Thursday, July 11, 2013

TAHUN MELAWAT KELANTAN

Assalamualaikum ,
Aku kat sini nak share lah kat uolls semua , kisah percutian aku selama dua hari satu malam di negeri yang sangat titik beratkan budaya Islam , KELANTAN . First time , aku sampai kat sana , aku banyak perhatikan sekeliling . dan sepanjang perjalanan tuh jugak aku dapat perhatikan , setiap banner kedai atau signboard kedai yang ada mesti ada tulisan jawi . sangat teruja , sebab apa yang aku lihat dan perhatikan . kawasan KEDAH tak ada pun macam Kelantan . walaupun aku neh , anak jati KEDAH . aku tetap nak kata , sejujurnya aku suka sangat tengok negeri Kelantan . sebab penuh keislaman . speechless jugakk laa . haha . ekceli , negeri Kelantan itu negeri bawah taklukan PAS . so , tak mustahil lah kan negeri dia pun menitik beratkan keislaman . bagi aku , Kelantan tak lah nampak membangun sangat negeri dia . tapi dari segi agama Islam , nampak jelas sangat membangun . btw , banyak lagi yang aku nak kongsi cerita , tapi kali neh semua perkongsian dari segi gambar gambar . heheh . aku banyak jugak laa snap gambar kat sana  . macam macam ada :) 

GOMO KELATE GOMO !



masa nehh aku bergambar dekat atas puncak BANJARAN TITIWANGSA :)
 
 my beloved dad :)


nama dia EZALY EMAN :) 
#budak darjah tiga merangkap kepada anak jiran aku .
* kalau aku kata dia adik aku , hampa caya dak ? HAHA . *



Ninndiaaaa ! 
aku ka neh ? awad nampak gemokk ? uaarghhh ! =='
HAHA




JALAN JALAN DI PANTAI CAHAYA BULAN a.k.a P.C.B :)


# JADIK PROMOTER SAT =='
Ingat nak menginap kat Resort P.C.B tapi dah ada orang booking . so , tak merasa lah tidoq tepi pantai ==' heww






 
mak dan ayah aku sweet kan kan ^_^ 
*BILA LAH AKU BOLEH SWEET MACAM DEPA , teringin -_- 
haha 



 neh minah sengeett , nampak dak muka dia excited ? 
*QENYIH sampai nampak pipi tembam dia -_- haha





 Nampak dak aku kat mana ? haha 
#biru itu tenang , setenang pantai yang ada :)




 
MUKA HAPPY :)
sebab ni lah kali pertama aku dapat jejak kaki ke negeri Kelate ni




 







 




 
wajahku nampak tenang ,
 setenang warna baju yang aku pakai , BIRU . cewwaah !







 
muka paling poyo time neh , dengan peace di tangan . wuuu ~




Melawat Cik Minah Songket 
  



 






 




 



 
benang untuk tenun songket




 



 
MESIN GULUNG BENANG 
 #ala ala kincir angin bentuk dia kan :)
 
















 




 




 




#kebanyakan nya yang menenun songket kat sini , semua nya orang tua yang berumur 40 tahun ke atas , hebat kan depa :)

 





 




 




 



 










 




 







 SERUNDING KG. LAUT 

nindia rupa serunding sebelum di tumis dalam belanga atau mesin




belanga serunding









 
Eksyeen jaa lebih nehh -_-





 
mesin buad serunding , kaedah cepat dan mudah :)



 
mak aku amek alih , kacau belanga berisi serunding :)





MASA UNTUK CHECK OUT DARI HOTEL 

*MGU FIRDAUS HOTEL*
#KOTA BHARU , KELANTAN
 
AYAH aku pun nak jugak amek gambar -_-




gambar budak cheewi -_- haha




THANKSS FOR READING ! ^_^



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen