Skip to main content

wasiat dari mak aten :)


Assalamualaikum ,
dan apa khabar dengan IMAN IMAN korang korang semua hari nie ?
# aten harap iman iman korang semua sekarang , semakin bertambah tambah . hehe .

dan akhir yaa , aten update jugak blog nie . huhu . aten tau mesti ampa rindu kat aten puyaa . kahkah (!) #perasan yew (==')
# maaf gila (!) sebab aten terpaksa dan dipaksa jugak meng'update blog nie . haha .
mak aten , suruh aten update jugak peringatan nie . sebab semua nie penting gila dan penting sangat dalam kehidupan aten dan ampa semua :) aten harap ampa semua dapat baca sampai perabeh(habis) naah (!)

soalan cepu tak cemas :
bagaimana cara untuk kita mendapatkan kejayaan di dunia dan akhirat dan diredhoi 100% oleh Allah ?

mak aten bagi pesanan  : (jawapan)

anak kunci untuk mendapatkan KEJAYAAN dalam hidup :

* anak kunci bagi HAJI ialah IHRAM 
* anak kunci bagi KEBAIKAN adalah SEDEKAH 
* anak kunci bagi REZEKI ialah SOLAT 
* anak kunci bagi SYURGA ialah TAUHID
 ( mengESAkan ALLAH )

selain dari itu ,

anak kunci bagi ILMU ada dua :

1 . banyakkan tanya soalan yang baik dan bersopan apabila bertanya .
2 . beri perhatian pada apa yang kita belajar .


seterusnya ,

anak kunci bagi KEJAYAAN ialah SABAR .

anak kunci untuk mendapatkan pertambahan dalam NIKMAT ialah BERSYUKUR .

anak kunci bagi mendapatkan KEWALIAAN(mendapat kecintaan dari Allah)ialah BERZIKIR dan sentiasa INGAT PADA ALLAH .

anak kunci bagi TAKWA ialah KEBAIKAN .

anak kunci untuk mendapatkan TAUFIK (sentiasa berusaha untuk melakukan sesuatu yang baik) daripada Allah ialah BERMINAT dan GEMAR untuk membuat kebaikan

 

anak kunci bagi mendapatkan KEINGINAN (kehendak) ialah DOA .

anak kunci untuk menjadi ZUHUD(tak berapa cintakan dunia) ialah GEMAR kepada urusan akhirat .

anak kunci bagi menambahkan IMAN ialah BERFIKIR apa yang dicipta dan dijadikan oleh Allah .


anak kunci untuk masuk ke dalam HADRAT ALLAH (dalam ilmu Allah) ada 2 :

1 . serah hati kita bulat bulat pada Allah 
2 . ikhlas dalam setiap keadaan sama ada semasa marah ataupun sayang .


anak kunci untuk menghidupkan hati yang telah mati :

1 . berusaha untuk mentadabbbur(mengkaji dan faham) apa yang diperintahkan di dalam al-Quran .
2 . merendah diri dan menghina diri di depan Allah ketika waktu sebelum masuk subuh
(1 pertiga malam )
3 . meninggalkan segala dosa .

anak kunci untuk mendapatkan curahan rahmat dari Allah ialah berbuat baik dan IHSAN(kasih sayang) kepada Allah dan berusaha menolong semua makhluk yang ada di dunia tak kira binatang ataupun manusia .



anak kunci untuk mendapatkan rezeki yang LUAS ialah berusaha dan sentiasa berkata :

 "ASTAGHFIRULLAHALAZIM "


anak kunci bagi mendapatkan KEMULIAAN ialah TAAT .

dan akhir sekali :

anak kunci bagi KEJAHATAN ialah CINTAKAN DUNIA dan PANJANG ANGAN ANGAN . (negatif)



kesimpulan :
kata Saidina Ali Karamah Wajhah : " rezeki itu ialah ia (rezeki) pergi cari kita . bukan kita cari dia . tidak kira masa sama ada hari ini , esok , lusa dan lain lain masa . " 

 # rezeki itu terlalu luas maknanya (terlalu abstrak)
ia berbentuk Harta , Ketenangan , Kesihatan , Keharmonian , Kejayaan dan lain lain .

p/s : maka yang baik itu datang daripada Allah , dan yang buruk itu datang daripada kelemahan dan kekurangan aten sendiri .  aten hanya mampu menulis dan korang yang perlu memilih untuk berubah ataupun terus dengan sikap yang buruk tue .

dan INGATLAH wahai umat umat Islam sekalian (!) 


IHFAZILLAH YAHFAZKA ,
IHFAZILLAH TAJIDHU TIJAAHAK .
 " jagalah Allah , nescaya Allah menjagamu "

Comments

  1. Plis jgn byk kaler,mls ak nak baca,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA . malas sudah . saja takmau bagi ampa boring + gantok . kahkah (!)

      Delete
  2. Nice entry aten! Banyak betul kunci-kunci. Tapi nasihat yang bagus. Baiknya mak dia siap suh update blog lagi. Hahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA . kelako kan kan :D tapi dah pesan mak . kena ekut laa . hehe . buat pedoman semua orang yang sudi membaca :)

      Delete
  3. nasihat yg sangat berguna.. semua perkara ada kuncinya.. kita ja kena pandai cari.. btw, betul jugak kata cik anon kat atas tu.. sesetengah org cam annoying ckit baca entry kaler2 ni.. aku ok ja (y)

    #hang tak follow aku noh aten.. smpai hati -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. huish ! mana aku tak follow . follow laa . hg yg tak egt aku :( huhu . aku tau laa sapa aku . tak bmakna utk hg pun . kan kan . apa apa pun thankss MD koz baca entri nie ^^, tharu gila !keke .

      Delete
  4. cantiknya blog !
    bagus nasihat,
    kena ingat.
    kena amalkan~~
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah . maseh sudi mbaca entri nie :) insyaAllah kita sama sama berubah dan beramal dgn ya ^^,

      Delete
  5. Thanks sharing the advices :)

    Dinie tagged!
    http://therainisfallingsoami.blogspot.com/2012/05/3rd-give-away-by-syafiqah-hashim.html

    ReplyDelete

Post a Comment

sila komen plish...!satu pun tak pa...aten tak kesah..^_^

Popular posts from this blog

sedih bila dapat POINTER RENDAH ?

SUMBER INSPIRASI SAYA UNTUK SEMESTER 2 :) thanks kakak 'gadis biasa' sebab anda telah menyedarkan diri saya supaya jangan mudah mengalah dan putus asa dalam belajar . bagus untuk semua student student yang masih lagi belajar kat luar sana . jangan lupa baca cerita inspirasi ni .  TERBAIK from Facebook Page UniMAP Confession !  just for share only .




Assalamualaikum.

saya ada satu kisah inspirasi nak cerita .
saya masuk Unimap dari kolej matrikulasi dengan pngk 2.4 sahaja .

saya fikir memang xde U pun nak terima saya, Alhamdulillah Unimap tawarkan saya dengan kos yang menarik .
saya ni pelajar biasa2 je .
kalau belajar tu, susah sangat nak menghafal . so kalau ada subjek2 menghafal ni , memang saya kena effort lebih untuk menghafal .
semester 1 saya di Unimap , saya dapat pointer 2.6 je . tu pun mak ayah dah happy sebab saya lulus . tapi... jauh di hujung hati saya ni teringin sangat nak 3.0 pointer . yela , dari matriks lagi xpenah dapat 3.0 pointer .
so sem2 , saya cuba lagi .…

HUJAN RAHMAT :)

Assalamualaikum , hye uoll's !  

Today is tuesday , 10/9 

Alhamdulillah Alhamdulillah , sebab dah banyak hari kat kawasan Jitra ni asyik hujan . happy for this ! hujan kan tanda nya RAHMAT :') "hujan rahmat" ok . aku pun bersyukur laa sebap dapat lagi rasa hujan kan kanss . bila hujan turun boleh laaa kita sama sama amalkan doa ketika hujan :) jom sama sama kita amalkan .

 boleh laa kot kita usaha sama sama untuk amalkan doa ni :) mudah je kan ? hihikss . insyaAllah , Allah akan menggantikan dengan pahala yang berlipat ganda pada hambaNYA .


siapakah minah rewang itu ???

hye ! Assalamualaikum :) *jawab salam aten cepat ! dapat pahala . hihi .
oke ! haha . minah rewang apa laa pulak nie aten oii . takdak ka benda len yang "hang" nak sebut . heee . mai laar kita stretching2 dulu pagi2 nie . baru kita baca . haha . 
oke ! first kita lari2 dulu ...