WELCOME TO

Saturday, May 19, 2012

wasiat dari mak aten :)


Assalamualaikum ,
dan apa khabar dengan IMAN IMAN korang korang semua hari nie ?
# aten harap iman iman korang semua sekarang , semakin bertambah tambah . hehe .

dan akhir yaa , aten update jugak blog nie . huhu . aten tau mesti ampa rindu kat aten puyaa . kahkah (!) #perasan yew (==')
# maaf gila (!) sebab aten terpaksa dan dipaksa jugak meng'update blog nie . haha .
mak aten , suruh aten update jugak peringatan nie . sebab semua nie penting gila dan penting sangat dalam kehidupan aten dan ampa semua :) aten harap ampa semua dapat baca sampai perabeh(habis) naah (!)

soalan cepu tak cemas :
bagaimana cara untuk kita mendapatkan kejayaan di dunia dan akhirat dan diredhoi 100% oleh Allah ?

mak aten bagi pesanan  : (jawapan)

anak kunci untuk mendapatkan KEJAYAAN dalam hidup :

* anak kunci bagi HAJI ialah IHRAM 
* anak kunci bagi KEBAIKAN adalah SEDEKAH 
* anak kunci bagi REZEKI ialah SOLAT 
* anak kunci bagi SYURGA ialah TAUHID
 ( mengESAkan ALLAH )

selain dari itu ,

anak kunci bagi ILMU ada dua :

1 . banyakkan tanya soalan yang baik dan bersopan apabila bertanya .
2 . beri perhatian pada apa yang kita belajar .


seterusnya ,

anak kunci bagi KEJAYAAN ialah SABAR .

anak kunci untuk mendapatkan pertambahan dalam NIKMAT ialah BERSYUKUR .

anak kunci bagi mendapatkan KEWALIAAN(mendapat kecintaan dari Allah)ialah BERZIKIR dan sentiasa INGAT PADA ALLAH .

anak kunci bagi TAKWA ialah KEBAIKAN .

anak kunci untuk mendapatkan TAUFIK (sentiasa berusaha untuk melakukan sesuatu yang baik) daripada Allah ialah BERMINAT dan GEMAR untuk membuat kebaikan

 

anak kunci bagi mendapatkan KEINGINAN (kehendak) ialah DOA .

anak kunci untuk menjadi ZUHUD(tak berapa cintakan dunia) ialah GEMAR kepada urusan akhirat .

anak kunci bagi menambahkan IMAN ialah BERFIKIR apa yang dicipta dan dijadikan oleh Allah .


anak kunci untuk masuk ke dalam HADRAT ALLAH (dalam ilmu Allah) ada 2 :

1 . serah hati kita bulat bulat pada Allah 
2 . ikhlas dalam setiap keadaan sama ada semasa marah ataupun sayang .


anak kunci untuk menghidupkan hati yang telah mati :

1 . berusaha untuk mentadabbbur(mengkaji dan faham) apa yang diperintahkan di dalam al-Quran .
2 . merendah diri dan menghina diri di depan Allah ketika waktu sebelum masuk subuh
(1 pertiga malam )
3 . meninggalkan segala dosa .

anak kunci untuk mendapatkan curahan rahmat dari Allah ialah berbuat baik dan IHSAN(kasih sayang) kepada Allah dan berusaha menolong semua makhluk yang ada di dunia tak kira binatang ataupun manusia .



anak kunci untuk mendapatkan rezeki yang LUAS ialah berusaha dan sentiasa berkata :

 "ASTAGHFIRULLAHALAZIM "


anak kunci bagi mendapatkan KEMULIAAN ialah TAAT .

dan akhir sekali :

anak kunci bagi KEJAHATAN ialah CINTAKAN DUNIA dan PANJANG ANGAN ANGAN . (negatif)



kesimpulan :
kata Saidina Ali Karamah Wajhah : " rezeki itu ialah ia (rezeki) pergi cari kita . bukan kita cari dia . tidak kira masa sama ada hari ini , esok , lusa dan lain lain masa . " 

 # rezeki itu terlalu luas maknanya (terlalu abstrak)
ia berbentuk Harta , Ketenangan , Kesihatan , Keharmonian , Kejayaan dan lain lain .

p/s : maka yang baik itu datang daripada Allah , dan yang buruk itu datang daripada kelemahan dan kekurangan aten sendiri .  aten hanya mampu menulis dan korang yang perlu memilih untuk berubah ataupun terus dengan sikap yang buruk tue .

dan INGATLAH wahai umat umat Islam sekalian (!) 


IHFAZILLAH YAHFAZKA ,
IHFAZILLAH TAJIDHU TIJAAHAK .
 " jagalah Allah , nescaya Allah menjagamu "

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

10 comments :

  1. Plis jgn byk kaler,mls ak nak baca,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA . malas sudah . saja takmau bagi ampa boring + gantok . kahkah (!)

      Delete
  2. Nice entry aten! Banyak betul kunci-kunci. Tapi nasihat yang bagus. Baiknya mak dia siap suh update blog lagi. Hahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA . kelako kan kan :D tapi dah pesan mak . kena ekut laa . hehe . buat pedoman semua orang yang sudi membaca :)

      Delete
  3. nasihat yg sangat berguna.. semua perkara ada kuncinya.. kita ja kena pandai cari.. btw, betul jugak kata cik anon kat atas tu.. sesetengah org cam annoying ckit baca entry kaler2 ni.. aku ok ja (y)

    #hang tak follow aku noh aten.. smpai hati -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. huish ! mana aku tak follow . follow laa . hg yg tak egt aku :( huhu . aku tau laa sapa aku . tak bmakna utk hg pun . kan kan . apa apa pun thankss MD koz baca entri nie ^^, tharu gila !keke .

      Delete
  4. cantiknya blog !
    bagus nasihat,
    kena ingat.
    kena amalkan~~
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah . maseh sudi mbaca entri nie :) insyaAllah kita sama sama berubah dan beramal dgn ya ^^,

      Delete
  5. Thanks sharing the advices :)

    Dinie tagged!
    http://therainisfallingsoami.blogspot.com/2012/05/3rd-give-away-by-syafiqah-hashim.html

    ReplyDelete

sila komen plish...!satu pun tak pa...aten tak kesah..^_^

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen