WELCOME TO

Monday, April 23, 2012

TIPSS MEMASAK ??

hye ! Assalamualaikum .
*jawab laa salam dulu , kalau takmau jawab pi jauh2 . takmau kawan ! hee :)

haha . firstly , mesti korang pelikss kan ? hem , mau tak pelikss . tetiba jaa aten update blog bab masak2 . haha . tapi tak perlu buat muka pelikss sangat2 laaa kawan . normal laa . aten nie kan gadis melayu tulen ! haha . jangan salah sangka tau ! engat aten nie kolot sangat ka bab2 masak2 nie . paling terer owww ! haha ! *perasan sat . hampa dok kalut paa ? nie aten punya pasai laa . hehe . *maqah2 ! haha ! laa nie aten nak balek kepada motif UTAMA aten tadik . nak kongsi laa tips2 ketika nak memasak kat dapuq tue . apa ? dapuq ? isshh ! jangan laa cakap korang tak tau dapuq tue apa ? istilah omputeh > kitchen laa . hehe . paham dak lagik ? *hangguk cepat ! nanti aten tumbuk . haha . dah paham ? oke ! baguih3 . so , tips pertama aten . 

1 . macam mana tak bagi mata berayaq bila potong bawang ?


haaa ! senang ja tips nie ! korang bila nak potong bawang pakai apa ? jawab2 ! pakai pisau laa kan ? tak kan pakai gergaji pulak kan . haha . sat lagik bukan bawang tue yang potong . tapi papan pemotong korang pon tebelah dua . hihi . oke , dah ada pisau masing2 kan kat rumah ? so , korang ambek bawang cucuk kat hujung yang tajam kat pisau korang tue oke . cucuk sikit cukup la . janganlaa cucuk sampai sebijik bawang tue . haha . besaq tuh ! hihi . pandai2 korang laa pikiaq logik2 sikit . jangan laa terlalu lurus sangat . hehe . oke ! dah  baca ? so , kena try laa dulu . insyaAllah masalah nie beres ! aten tau laa macam mana situasi bila tengah potong bawang . mesti menangeh terok kan ? menangeh macam tengah feeling layan filem industan bila hero dia mati kena tembak . pastue hero dia tue , hidup balek kan ? *hangguk cepat ! haha .

2 . macam mana nak bagi pisau kat dapuq korang tue sentiasa tajam ?
haaa , mesti korang selalu pakai batu pengasah tue kan ? hehe . tak cakap pon aten dah tau jawapan dia . hem , tapi aten bukan nak cakap pasai pisau pengasah tue . tapi aten nak bagi tips yang lain dari yang lain kat korang hari nie . hihi . sebenaq yaa , senang jaa . korang just kena asah pisau tue pakai cermin tingkap korang ja .

 cermin tingkap nako yang nie jaa tau ! tapi jangan laa asah sampai pecah pulak . nanti kena maqah laa korang dengan mak bapak korang tue . haha .

bagi sesapa yang rumah dia , tingkap macam nie . jangan laa gatai2 nak try tips nie . nanti silap2 aten pulak yang di persalah kan . huhu (==') engat ! aten dah bagi amaran tau ! haha .

akhirnya ! siap sudah tips2 aten hari nie . hihi . apa2 pon , ekut kata hati korang laa nak cuba ka takmau . takpaksa tau ! aten hanya berkongsi . tue jaa . tak salah kan nak kongsi2 kan ? dapat berkongsi ilmu . dapat pahala tue . hehe . (^^) thankss for reading !:)

# credit to : radio hotfm 88.2 :) 

IHFAZILLAH YAHFAZKA ,
IHFAZILLAH TAJIDHU TIJAAHAK .
 " jagalah Allah , nescaya Allah menjagamu "


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

0 comments :

Post a Comment

sila komen plish...!satu pun tak pa...aten tak kesah..^_^

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen