WELCOME TO

Thursday, April 26, 2012

4 April sehingga ?

hye ! Assalamualaikum . 
*jawab jangan tak jawab . 

hem , buruk baik apa nie aten ? pelik kan . biasa laa . orang tengah free online . pastue boleh berblogger jaa . heee . tapi ada had dan masa jugak oww . engat selalu ka ? eh , tolong sikit . aten online ekut masa oke . heee . tapi , malam nie aten terover rajen . taktau laa sebab apa . mungkin sebab esok (jumaat) aten kerja separuh hari jaa kot . hehe :P saja pulun berjaga malam2 buta nie . kunun2 nyaa tak gantok laa . padahai ka . hem .. gantok terok kot . tapi blog punya hai . aten sanggup berjaga malam nie . hee . saja2 jaa gedik nak update . biasa laa . ada macam2 nak story kat hampa ! nak kongsi2 dengan hampa jaa . kalau tak mau baca sudah . *tak paksa pun . (==') aten just nak kongsi pasai tempat kerja aten jaa . kerja yang bergaji tau ! lumayan pulak tue ! bukan sebarangan kerja oww . hihi . mesti korang pikiaq yang aten nie mesti MATA DUITAN kan .? hem , ekut suka laa nak cakap apa . malas nak gaduh2 laa . heee . tapi , motif yang paling2 UTAMA sekali waktu nak kerja dulu adalah mengisi masa cuti semata2 . hem , biasa laa .. boring dah duk rumah jaa memanjang . nak jugak buat sumting yang lain dari yang lain kan kan ? hehe . first first dulu , mak aten bukan yaa bagi aten kerja pon . tak izin kan lansung kot . huhu . tapi aten tetap paksa mak bagi alasan jugak2 sebab apa tak bagi aten pi kerja . haha . *ayat macam anak derhaka jaa .
huhu . (==') jangan tiru tau ! alasan yang paling simple mak aten bagi > tak dapat lesen lagi . (++,) 
wah , sungguh musabah kan alasan tue . hem , tapi apakan daya . mak aten terpaksa jugak terima yang aten boleh kerja akhirnya ! sebab ya ADALAH .. 

dah ada LESEN dah ! hehe . thanks tau pakcik JPJ :)

sebab tue , aten last2 dapat jugak kerja . nak tau ka aten kerja apa ? takyah laa . malu nak habaq (==') hehe . *ayat gedik . kerja pembantu kedai kat kedai buku jaa . dengaq macam biasa2 jaa kan ? hem , susah ka senang tak kesah laa kan . korang tak kan rasa . sebab yang kerja aten , bukan korang . huhu . bukan nak senang kalau nak senang . bukan nak susah kalau buat susah . haish ! ayat hang ! buat hampa pening2 baca jaa . heee . baca sekali jaa tau . kalau takpaham jugak , jangan ulang baca . hihi . so , sekarang aten masih kerja dan kerja . taktau laa nak berenti bila . kalau nak tau , aten budak paling junior kat kedai tue . huhu . kena terima hakikat (==') memang selalu jadik adek kat mana2 pun . hem , kalau nama pun dah adek . so , kena laa hormati yang tua . bak kata pepatah matah > yang tua dihormati , yang muda disayangi .. hehe (^^) yang nie nak baca dua tiga kali pun takpa . tak kesah ! sebab gerenti dah betoi . heee . so , aten kerja nie tujuan nak carik pengalaman yang lebih kat situ . dan Alhamdulillah . aten dapat . macam2 perkara dah aten lalui kat situ . walaupun aten kadang2 rasa MALAS nak pi kerja . sebab rasa tak larat ! rasa letih . aten tetap teruskan kerja dan kerja . walaupun aten boleh dikatakan tiap2 hari kena beletiaq dengan tauke kedai tue . aten tetap kuatkan hati pi jugak kerja . azam aten engat nak kerja sampai hujung bulan 4 nie . tapi entah kenapa laa berat jaa hati nie . difficult to explain (==') hem , hanya Allah yang tau . kakak2 yang baik ramai sangat tolong aten kat situ . tak pernah berkira pun . ajaq yang nuh laa . yang nie laa  . macam2 laa depa ajaq . huhu . sedih . nanti bila dah berenti kerja , mesti aten rindu nak dengaq suara uncle dengan aunty tue potpet potpet tiap2 hari kat aten . heee . bukan sebab apa . aten nie rajen dan dedikasi laa . haha . *ayat pulun . hem , its oke boss . aten sekarang taktau nak buat keputusan camna . pening2 . lagi pun aten nanti dah nak sambung study . tak kan nak kerja selama2 yaa kot (==') nak kena kejaq dengan mak bapak ka ? hish .. takmau laaa . huhu . tak sanggup ! baik aten pikiaq masak2 . hehe . dari kena alami suasana camtue . heee . tapi yang paling aten pening sekarang , taktau bila nak berenti kerja . adeeei . ekut hati , dari dulu2 lagi aten berenti . hee . sebab kan aten pikiaq nak dapat pengalaman kerja jaa . tue pasai tersangkut sampai laa . huhu . laa nie , taktau laa . harap2 hujung bulan nie laa . mak aten pun suruh camtue . tak kesah laa kan . janji aten dah berupaya dah nak try kerja satu bulan . mencuba itu adalah terbaik ! hihi . dan bagi aten bekerja adalah sangat2 SYOK ! sebab pengalaman adalah kenangan :) kenangan yang sangat2 indah . dan boleh beri keyakinan kat aten bila nak sambung study nanti . insyaALLAH :) doakan tau ! (^^) dan terima laa segala apa2 kelemahan yang ada kat dalam diri kita nie . sebab setiap orang mempunyai kelemahan . dan kelebihan tue kita perlu mempraktikkan dalam hidup kita . jangan simpan kelebihan tue . buktikan korang pun boleh ! yeah ! :) wasalam .

 gambaq dulu2 nie .. zaman takdak kerja apa lansung nak buat nie . hehe . ^^

IHFAZILLAH YAHFAZKA ,
IHFAZILLAH TAJIDHU TIJAAHAK .
 " jagalah Allah , nescaya Allah menjagamu "

posted by atenbudaknakai :)



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, April 23, 2012

TIPSS MEMASAK ??

hye ! Assalamualaikum .
*jawab laa salam dulu , kalau takmau jawab pi jauh2 . takmau kawan ! hee :)

haha . firstly , mesti korang pelikss kan ? hem , mau tak pelikss . tetiba jaa aten update blog bab masak2 . haha . tapi tak perlu buat muka pelikss sangat2 laaa kawan . normal laa . aten nie kan gadis melayu tulen ! haha . jangan salah sangka tau ! engat aten nie kolot sangat ka bab2 masak2 nie . paling terer owww ! haha ! *perasan sat . hampa dok kalut paa ? nie aten punya pasai laa . hehe . *maqah2 ! haha ! laa nie aten nak balek kepada motif UTAMA aten tadik . nak kongsi laa tips2 ketika nak memasak kat dapuq tue . apa ? dapuq ? isshh ! jangan laa cakap korang tak tau dapuq tue apa ? istilah omputeh > kitchen laa . hehe . paham dak lagik ? *hangguk cepat ! nanti aten tumbuk . haha . dah paham ? oke ! baguih3 . so , tips pertama aten . 

1 . macam mana tak bagi mata berayaq bila potong bawang ?


haaa ! senang ja tips nie ! korang bila nak potong bawang pakai apa ? jawab2 ! pakai pisau laa kan ? tak kan pakai gergaji pulak kan . haha . sat lagik bukan bawang tue yang potong . tapi papan pemotong korang pon tebelah dua . hihi . oke , dah ada pisau masing2 kan kat rumah ? so , korang ambek bawang cucuk kat hujung yang tajam kat pisau korang tue oke . cucuk sikit cukup la . janganlaa cucuk sampai sebijik bawang tue . haha . besaq tuh ! hihi . pandai2 korang laa pikiaq logik2 sikit . jangan laa terlalu lurus sangat . hehe . oke ! dah  baca ? so , kena try laa dulu . insyaAllah masalah nie beres ! aten tau laa macam mana situasi bila tengah potong bawang . mesti menangeh terok kan ? menangeh macam tengah feeling layan filem industan bila hero dia mati kena tembak . pastue hero dia tue , hidup balek kan ? *hangguk cepat ! haha .

2 . macam mana nak bagi pisau kat dapuq korang tue sentiasa tajam ?
haaa , mesti korang selalu pakai batu pengasah tue kan ? hehe . tak cakap pon aten dah tau jawapan dia . hem , tapi aten bukan nak cakap pasai pisau pengasah tue . tapi aten nak bagi tips yang lain dari yang lain kat korang hari nie . hihi . sebenaq yaa , senang jaa . korang just kena asah pisau tue pakai cermin tingkap korang ja .

 cermin tingkap nako yang nie jaa tau ! tapi jangan laa asah sampai pecah pulak . nanti kena maqah laa korang dengan mak bapak korang tue . haha .

bagi sesapa yang rumah dia , tingkap macam nie . jangan laa gatai2 nak try tips nie . nanti silap2 aten pulak yang di persalah kan . huhu (==') engat ! aten dah bagi amaran tau ! haha .

akhirnya ! siap sudah tips2 aten hari nie . hihi . apa2 pon , ekut kata hati korang laa nak cuba ka takmau . takpaksa tau ! aten hanya berkongsi . tue jaa . tak salah kan nak kongsi2 kan ? dapat berkongsi ilmu . dapat pahala tue . hehe . (^^) thankss for reading !:)

# credit to : radio hotfm 88.2 :) 

IHFAZILLAH YAHFAZKA ,
IHFAZILLAH TAJIDHU TIJAAHAK .
 " jagalah Allah , nescaya Allah menjagamu "


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, April 17, 2012

how to IMPROVE YOUR ENGLISH ?

Hye ! Assalamualaikum .
today , i want share and give u all some tips which you can apply in improving your

1 . READ ALOUD IN ENGLISH FOR 15-20 MINUTES EVERY DAY .
choose a simple story book or an article as a start . make it as a habit . research has shown that it takes about three months of daily practice to develop strong mouth muscles for speaking a new languange .

2 . WATCH GOOD ENGLISH PROGRAMMES ON TELEVISION .
you are watching television , observe the mouth movements of the speakers . repeat what they are saying , while imitating the intonation and rhythm of their speech . what are good english programmes ? i would suggest the news bulletin , talk shows and English movies .

3 . RECORD YOUR OWN VOICE AND LISTEN FOR PRONUNCIATION MISTAKES .
many people hate to hear the sound of their voice and avoid listening to themselves speak . however , this is a very important exercise because doing it will help you become conscious of the mistakes you are making .

4 . BE PATIENT .
you can change the way you speak but it won't happen overnight . people often expect instant results and give up too soon . you can change the way you sound if you are willing to put some effort into it .

5 . LISTEN TO SONGS .
songs are interesting media to help you learn English . listen to and sing English songs . i would recommend Westlife , Abba , Yellow Card and Connie Francis among others . At the same time , try to get to know the meaning or message heard . 

6 . SLOW YOUR SPEECH DOWN ( UNTILL U LEARN THE CORRECT INTONATION AND RHYTHM OF ENGLISH ) .
if u speak too quickly , and with the wrong intonation and rhythm , your audience will have a hard time understanding u . do not worry about your listener getting impatient with your slow speech . it is more important that everything u say be understood .

7 . LISTEN TO THE MUSIC OF ENGLISH .
do not use the music or style of your native languange when you speak English . each language has its own way of singing .

8 . INTONATION .
improve your intonation by listening to and singing along to songs . most songs in English maintain similar intonation to normal speech . rap songs are often close to normal 
intonation .

9 . VOCABULARY .
in order to imprint words on your memory and also to feel comfortable about pronouncing them at a moments notice , it is necessary to practice vocabulary a number of times .

10 .  PRACTICING .
last but not least , practice speaking the language with friends and teachers at school or with your siblings at home . if will be fun and interesting ! 

p/s : I hope this small effort will help u in any way to improve your second or third language . lets get started ! nobody is too late to start learning . all the best and enjoy speaking .! (^^)

dont be like thats !

BUT !
be like thats okay ! :)
 
 
 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, April 03, 2012

sekotak hadiah untuk saya ?

hye ! Assalamualaikum ...
*jawab salam dulu , baru bole baca :)


waaaaah , sekotak hadiah ? mesti korang pikiaq sapa laa yang bagi kat aten hadiah tue kan . hihi . sebenaq yaa kan , mana ada pon . haha . bukan hadiah untuk aten . tapi hadiah untuk mak tersayang aten . hari nie kan birthday mak aten yang ke 45 . heeee :P tapi , aten takdak duit laa nak beli hadiah . macam mana nie ? herm , sedih yaaa . huhu . tapi tiba3 jaa aten terbaca artikel nie .... sebuah story yang menarik hati aten untuk baca .

kisah yaa bermula disini :)

Seorang kanak2 perempuan bertanya kepada ayahnya : " ayah , apakah barang yang paling ayah suka dan ayah sayang ? " 
" kenapa Nabilah ? "
" ayah jawab lah dulu . "
" ni haaa , kotak yang ayah simpan koleksi duit syiling pelbagai negara , " kata si ayah sambil menunjukkan sebuah kotak kayu sederhana kecil . Di dalam yaa dipenuhi pelbagai jenis duit syiling . Si anak mengangguk-angguk .

Beberapa hari kemudian , si ayah mendapati duit syilingnya beralih tempat tersimpan di dalam sebuah plastik lut sinar . Kotak yang disayangi yaa pula telah tiada .

" Nabilah , mana kotak ayah ? Nabilah ambil ya ?" tanya si ayah , agak marah .

" Nabilah pinjam kejap yaa ayah , " jawab Nabilah .

Keesokan yaa , Nabilah menghadiahkan ayah yaa sebuah kotak yang dibalut kemas berserta dengan reben sempena Hari Lahir ayah yaa . Ternyata kotak tersebut ialah kotak si ayah .

" waaaaah , cantik yaa . apa isi yaa Nabilah ? " kata ayah yaa .

" tidak ada apa2 , kosong . " jawab Nabilah .

" Nabilah , kalau kita beri hadiah kepada orang lain , mesti ada sesuatu dalam kotak nie . " tegur si ayah yang kebingungan melihat cuma kotak kosong .

" ayah , saya sudah isi dengan banyak ciuman sayang untuk ayah pada kotak nie . itulah hadiah untuk ayah . " kata Nabilah sambil memeluk ayah yaa .

The End :)


PENGAJARAN :

kasih sayang dan cinta tidak dapat dilihat , namun dapat dirasai oleh mata hati . Kasih sayang selalu yaa tidak wujud dalam bentuk fizikal , namun ia sering wujud dalam bentuk abstrak .


korang dah baca kan kisah nie . herm , bagi aten laa kan . kalau aten sekarang ada duit . memang aten dah beli kan hadiah untuk mak aten . tapi sekarang aten takdak duit . huhu . bila , aten baca kisah kat atas nie . aten rasa lega dan pikiaq . betoi laa cakap anak dia tue . hehe . mungkin aten boleh buat cara nie untuk bagi kat mak aten hari nie . tak salah kan kan ? hihi . apa3 pon , aten nanti dah nak mula kan " new life " . aten dah dapat kerja . hehe . mungkin nanti aten boleh laa kumpul duit untuk beli hadiah kat mak aten . lagi pun , kalau aten kerja . aten boleh laa belajar cara2 untuk bersosial bila aten berada di luaq . kan ? hihi . asyik3 bersosial kat facebook jaa . tak best jugak ! sebab kadang3 membusan kan hidup . huhu . and lastly thankss for reading my story ... (^^) 

syukran jazilan :)



IHFAZILLAH YAHFAZKA ,
IHFAZILLAH TAJIDHU TIJAAHAK .
 " jagalah Allah , nescaya Allah menjagamu "

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, April 01, 2012

nama Nabi dalam inskripsi yahudi laknatullah .

hye ! Assalamualaikum wbt :)
*jawab salam aten , dapat pahala (^^)


1 . ADAM : ADAM
2 . IDRIS : ENOCH
3 . NUH : NOAH
4 . HUD : EBER 
5 . SALEH : SHELAH
6 . IBRAHIM : ABRAHAM 
7 . LUT : LOT
8 . ISMAIL : ISHMAEL
9 . ISHAK : ISAAC
10 . YAAKOB : JACOB
11 . YUSUF : JOSEPH
12 . AIYUB : JOB
13 . SYUAIB : JETHRO
14 . MUSA : MOSES
15 . HARUN : AARON
16 . DAUD : DAVID
17 . SULAIMAN : SOLOMON
18 . ILYAS : ELIJAH
19 . ILYASA' : ELISHA
20 . YUNUS : JONAH
21 . ZULKIFLI : EZEKIEL
22 . ZAKARIA : ZECHARIAH
23 . YAHYA : JOHN THE BAPTIST
24 . ISA : JESUS 
25 . MUHAMMAD SAW :)

IHFAZILLAH YAHFAZKA ,
IHFAZILLAH TAJIDHU TIJAAHAK .
" jagalah Allah , nescaya Allah menjagamu

hanya sekadar renungan bersama . syukran jazilan :)
  

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen