WELCOME TO

Wednesday, February 29, 2012

Fast Giveaway SoL & Amar

hye ! Assalamualaikum . 

waah . sebenaq yaa aten tekejut sangat2 sebab dapat tag dari blog amar nie . huhu . apa2 pon aten nak ucap thanksss kat amar sebab ajak aten join contest nie . terima kasih banyak2 . dan aten mintak maap sebab lambat bagi links kat amar . huhu . tapi aten tetap tak nak menghampakan sapa2 , sebab tue lar aten tetap nak join walaupun tarikh tutup dah dekat . hehe . nanti ada nak buat contest lagi ajak lar aten join lagi . insyaAllah aten join kalao masih ada waktu dan masa yang lapang . (^^)
 
 
 

http://bicarahatilaila.blogspot.com/
http://kisahsiperianghannani.blogspot.com/
http://feenassya.blogspot.com/

 
thank you so much sebab bagi join . !


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, February 28, 2012

jangan sakiti hati ibu lagi nak . .

hye ! Assalamualaikum . (^^)

aten harap2 korang sehat2 walafiat (^^) oke korang . aten sebenaq yaa nak cerita satu kisah kat korang . harap2 korang sanggup membaca kisah nie . selamat membaca .

Di kalangan kaum Muslimin Madinah , ada lar seorang lelaki yang sangat2 tekun beribadah dan gemar bersedekah . Nama dia Alqamah . Dia disenangi sebab perangai serta tingkah laku dia yang mulia . Dia suka menolong orang2 miskin dan mereka yang perlukan pertolongan . Alqamah nie ada seorang ibu yang dah tua . Dia tak pernah lalai berbakti dan buat baik kat ibu dia .

Suatu hari , ibu Alqamah pi rumah dia (Alqamah) . Ibu dia bawak sikit makanan yang dimasak sendiri untuk bagi kat Alqamah makan . Namun masa makan , Alqamah makan masakan isteri dia dulu dan Alqamah tak peduli lansung pun makanan yang ibu dia bawak . Spontan tindakan Alqamah tue menyebabkan hati ibu yaa terguris . Ia membuat ibu yaa merasa pedih yang berpanjangan di dalam hati si ibu .

Beberapa lama berlalu , telah sampai masanya untuk Alqamah berhadapan dengan saat2 kematian . Dia terbaring lesu menghadapi sakaratul maut . Tapi malangnya Alqamah tak dapat mengucap dua kalimah syahadah , biarpun telah diajaq berkali2 . Sekiranya terus macam tue jugak , Alqamah akan mati dalam keadaan suul khatimah (kesudahan yang buruk) .

Akhirnya perkara tue telah diberitahu kepada Rasulullah S.A.W . Rasulullah menyuruh Sahabat memanggil ibu Alqamah . Apabila ditanya tentang Alqamah , si ibu pun mencritakan kebaikan2 yang banyak dikerjakan oleh anaknya (Alqamah) . Namun cerita begitu tak menarik minat Rasulullah . Baginda mendesak supaya berterus terang . Hinggalah si ibu pun meluahkan kepedihan hati yang ditanggung olehnya , gara2 sikap Alqamah yang lebih mementingkan isterinya daripada hati dan perasaan ibunya sendiri .

Rasulullah S.A.W  mengancam hendak membakar jasad Alqamah . Supaya dengan tue dapat memuaskan hati ibu Alqamah yang terasa tersinggung dengan sikap anaknya(Alqamah) terhadap dirinya . Bila ibu Alqamah dah redha , barulah Allah akan mempermudahkan untuk Alqamah mengucapkan dua kalimah syahadah sebelum menghembuskan nafas terakhir nya .

Mengetahui ancaman yang sangat dahsyat tue , ibu Alqamah terasa takut . Serta merta dia meredhakan dan memaafkan segala kesalahan anaknya (Alqamah) . Tidak lama selepas tue , Rasulullah S.A.W diberitahu oleh Sahabat , bahawa Alqamah dah meninggal dunia . Sebelum kematian Alqamah sempat mengucapkan dua kalimah syahadah dengan lancar dan petah . (^^) 

perbezaan zaman SEKARANG , kebanyakan anak2 sekarang terlalu sibuk bekerja sehingga panggilan ibu mereka tidak pernah dihiraukan . herm . sebegini lah cara yang salah anak2 sekarang telah lakukan kepada ibu mereka sendiri .
 
kenapa jadik begini ?? herm . adakah salah ibubapa ? kerana tidak pandai mendidik anak2 mereka ? kenyataan nya tidak wahai teman2 . anak2 lah yang perlu ambil berat tentang ibubapa mereka . sebab ibubapa tue adalah tanggungjawab mereka jugak . jangan lar jadik macam diatas nie , contoh yang tidak baik tao ! huhu . JANGAN TIRU . (^^)

herm , TAHNIAH korang ! sebab korang dah berjaya mendapat pahala . kalao korang nak tao , korang baca kisah Alqamah nie pun , dah dapat pahala berganda yang Allah bagi . sebab korang baca tentang kisah2 yang baik2 dan membawa teladan kepada korang . dan korang  tak membuang masa dengan baca benda yang tak berfaedah . hihi . harap2 korang dapat ambil iktibar dari kisah Alqamah dan ibunya nie . buat teladan dalam hidup korang . jangan terlalu angkuh bila bercakap dengan seorang wanita yang bergelar ibu , mak , mama , mummy , mumss , mammi , ummi dan lain2 lagi lar . hurm , sebab apa korang tak boleh lawan atau tengking ibu korang ? sebab "syurga itu dibawah telapak kaki ibu " . kalao korang nak dapat syurga , korang berbuatlah baik dengan mereka selagi mereka masih lagi hidup . kerana kasih seorang ibu tue sangat2 tak ternilai harganya . sebab terlalu besaq sangat2 pengorbanan seorang ibu . huhu :'(  hargailah ibu korang , kerana kita mempunyai seorang ibu saja di  dunia nie . hilang yang tue , tiada penggantinya lagi . ...


Rasulullah S.A.W. bersabda :
" Sesungguhnya Allah S.W.T tidak menyukai orang yang berbuat jahat (derhaka)
 kepada kedua ibu bapanya "
H.R Abdullah bin Amru al-As 


posted by sayasayangibusayaselamanya .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, February 26, 2012

23 ciri-ciri anak yang soleh dan solehah .


hye ! Assalamualaikum . 
haaa . marilah kita bermuhasabah kan diri kita bersama-sama . sama ada kita nie layak ataupun tidak untuk menjadi seorang anak yang soleh dan solehah sebenarnya . dan seberapa banyak dosa kah yang telah kita lakukan kepada mereka (ibu bapa) selama nie . ? 

 


1 . taat kepada kedua ibu bapa dalam semua perkara kecuali yang maksiat (derhaka) kepada Allah dan 
Rasul .

2 . bertutur dengan mereka dengan lemah lembut dan beradab .

3 . mencium tangan keduanya pada waktu pagi dan petang atau pada waktu-waktu lain yang munasabah .

4 . sentiasa menjaga kehormatan dan harta kedua ibu bapa .

5 . memuliakan keduanya dan memberikan apa yang diminta oleh ibu bapa .

6 . berbincang dengan keduanya dalam apa jua perkara sekalipun .

7 . mendoakan dan memohon keampunan untuk mereka .

8 . melakukan kerja-kerja yang menyenangkan hati ibu bapa , walaupun mereka tidak menyuruhnya . 

9 . tidak meninggikan suara sama ada di belakang atau di hadapan mereka .

10 . tidak memotong perbualan mereka .

11 . tidak keluar dari rumah tanpa izin keduanya . 

12 . tidak melakukan sesuatu yang boleh memeranjatkan atau mengejutkan mereka ketika mereka sedang tidur .

13 . tidak menghina keduanya jika mereka melakukan kerja-kerja yang tidak menyenangkan .

14 . tidak ketawa berlebihan (berdekah-dekah) di hadapan mereka .

15 . tidak memakan makanan yang dihidangkan untuk ibu bapa . .

16 . tidak memanjangkan tangan untuk mencapai makanan di hadapan mereka .

17 . tidak tidur atau berbaring , sementara ibu bapa sedang duduk melainkan mendapat izin dari mereka .

18 . tidak menjulurkan kaki di hadapan mereka .

19 . tidak masuk sebelum mereka masuk dan tidak berjalan di hadapan (mendahului) mereka .

20 . menjawab panggilan mereka seberapa segera yang boleh .

21 . memuliakan sahabat-sahabat mereka , baik ketika mereka masih hidup atau setelah mereka mati .

22 . tidak bersahabat atau bergaul dengan orang-orang yang tidak taat dan derhaka kepada kedua ibu bapa mereka . 

23 . selalu mengucapkan doa kepada ibu bapa terutama sekali jika kedua-duanya telah meninggal dunia , sebagaimana maksud firman Allah di dalam al-Quran : " Tuhanku , kasihanilah mereka sebagaimana mereka telah mendidik aku pada masa kecil . "

INGATLAH WAHAI ANAK-ANAK !

Rasulullah S.A.W bersabda : " Sesungguhnya Allah S.W.T tidak menyukai orang yang berbuat jahat (derhaka) kepada kedua ibu bapanya . "
H.R Abdullah bin Amru al-As 


p/s : anak yang soleh memang berkewajipan mendoakan kedua ibu bapanya samada ia sudah meninggal dunia mahupun ketika keduanya masih hidup . dan jadilah anak yang disenangi kepada ibu bapa kita . (^^)



posted by seorang insan yang bergelar anak kepada pakdan dan cik yati . hihi .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, February 25, 2012

are you liar ? ? huh !

hye ! Assalamualaikum . hihi .
 hari nie aten nak bagi korang baca sebuah karangan yang ringkas tapi ada berkait dengan peribahasa yang sangat2 popular sekarang nie " ke mana kalau tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi " . haaa , hebad kan ! try read first . hihi . pastu komen la kalau rajen . hihi . (^^)



Samad adalah seorang profesor terulung , dia berhasil mencipta robot yang boleh mengesan pembohongan , dia membuat robot itu sehinggakan ketika mendengar pembohongan , robot tersebut akan terus menampar si pembohong itu …
Samad dengan bangganya membawa robot itu ke ruang tamu dan menunggu anak lelakinya pulang . Tapi anaknya tidak kunjung pulang . Sehingga pagi barulah anaknya pulang .
“Kamu dari mana ?” tanya Samad .
“Ada pelajaran tambahan ayah”, jawab anaknya .
*PAPSSSSS* Robot tersebut menampar anaknya .
“Nak , ini adalah robot ciptaan ayah , dia akan menampar sesiapa yang berbohong ! Sekarang katakan dengan jujur , kenapa kamu pulang lewat ??!
“Maaf ayah … saya baru habis memonton movie di rumah kawan …”.
“Cerita apa ? "
“Cerita Papadom ayah”.
*PAPSSSSSSS*
“Katakan dengan jujur cerita apa ?!”
“Maaf ayah… saya tengok cerita lucah”.
Mendengarkan itu marahlah Samad .
“Kamu nie… kecil-kecil dah nakal… kamu nak jadi apa bila besar nanti ?! Malukan ayah saja perbuatan kamu nie. Masa ayah kecil dulu , ayah tak pernah pun buat macam nie .
*PAPSSSSSSSSSSS* Samad ditampar oleh robotnya .
Suasana hening untuk beberapa ketika…
Isteri Samad kemudian masuk ke ruang tamu dan langsung berkata… “Huh , sama saja kelakuannya , ke mana akan tumpahnya kuah kalau tak ke nasi ? Bagaimana pun sememangnya dia anak awak…”
*PAPSSSSSSSSS*
Robot menampar isteri Samad sebelum isterinya sempat menyelesaikan kata-katanya…
dan semua terdiam…

p/s : *PAPSSSS* nie bunyi robot tue tampaq depa . konon2 nyaa laaa . hihi .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, February 23, 2012

jawapan untuk ahmoi (^^)

hye ! Assalamualaikum . dan salam satu Malaysia !
aten tekejut dan terkesima dapat tag dari Ahmoi . apa2 pon terima kasih yaaa ! lepas nie tag lar lagi . seronok ! 
hihi (^^)

nie jawapan yaaa !

a. nama penuh korang sampai nama atuk korang .?
Faten Nabilah binti Rushdan bin Haji Kasim .

b. ape cita - cita korang .?
 cikgu yang cemerlang . 

c. ape hobi korang yang selalu korang buat mase lapang .?
 updated blog dan berfacebook . hihi

d. tempat percutian yang korang idamkan .?
tempat yang ada salji turun . tak kira kat mana tempat tue ada .  

 e. korang minat tak bela hamtaro .?
minat !

f. bagi sebab kenapa minat / tak minat bela hamtaro .?
sebab hamtaro comel sangat (^^)

g. barang paling berharge korang pernah miliki .?
handphone .

h. blog kite nee ape rupe .? best / tidak .?
best . sebab nampak comel . ada hamtaro (^^)

i. blog kite ringan kea berat .?
tak tahu lar pulak . sebab kalao ikut logik akal , blog memang tak bole nak timbang . hihi .

j. korang suka warna ape .? kenapa minat .?
hijau . sebab hijau kaler yang sangat tenang bila mata memandang . macam bila kita tumbuh-tumbuhan . nampak sejuk jaa mata memandang (^^) .

k. ape prinsip hidup korang sampai akhir hayat .?
nak berusaha untuk menjadi seorang insan yang berguna di dunia mahupun diakhirat kelak (^^) insyaAllah . amin ..              

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, February 20, 2012

mahukah anda menjadi seorang wanita solehah . ? (^^)

Wanita solehah itu aurat dijaga ,
Pergaulan dipagari ,
Sifat malu pengikat diri ,
Seindah hiasan di dunia ini .

Keayuan wanita solehah itu ,
tidak terletak pada kecantikan wajahnya ,
Kemanisan wanita solehah ,
tidak terletak pada kemanjaannya ,
Daya penarik wanita solehah itu ,
Bukan pada kemanisan bicaranya yang mengoncang iman para muslimin ,
Dan bukan pula terletak pada kebijaksanaannya bermain lidah , memujuk rayu ,

Bukan dan tidak sama sekali ,
Kepetahan wanita solehah ,
Bukan pada barang kemas atau perihal orang lain ,
Tapi pada perjuangannya meningkatkan martabat agama .

Nafsu mengatakan wanita cantik dengan paras rupa yang indah bak permata yang menyeri alam,
Akal mengatakan wanita cantik atas kemajuan dan kekebalannya dalam ilmu serta pandai dari segala aspek ,
Hati menyatakan kecantikan wanita hanya pada akhlaknya ,
Itupun seandainya hati itu bersih untuk menilai .

Wahai wanita jangan dibangga dengan kecantikan luaran ,
kerana satu hari nanti ianya akan lapuk di telan zaman ,
Tetapi jaga dan peliharalah kecantikan dalaman ,
Agar diri ini bersih dan sentiasa mendapat Rahmat ilahi ,

Wahai wanita jangan berbangga dengan ilmu duniawi yang kau kuasai ,
kerana ada lagi manusia yang lebih berpegetahuan darimu ,
Wahai wanita jangan pula berdukacita atas kekurangan dirimu ,
kerana ada lagi insan yang lebih malang darimu ,
Wahai wanita solehah jangan dirisau akan jodohmu ,
Kerana muslimin yang bijaksana itu tidak akan terpaut pada wanita hanya kerana kecantikannya ,
Bersyukurlah diatas apa yang ada ,
Serta berusaha demi keluarga , bangsa dan agama .
p/s : ayat dia best sangat ! aten suka . banyak makna disebalik kata2 kat atas nie :)
 
 terima kasih kat kawan facebook aten nie . sebab bagi izin aten copy and paste kat blog nie (^^) thankss friend  ! !
 
aten teringin nak menjadi seorang wanita solehah . . tapi apakan daya . huhu . maybe satu hari nanti aten nak jugak berusaha untuk menjadi seorang isteri yang terbaik untuk seorang suami yang baik .insyaAllah . amin . (^^) doa doakan lah yaa :) 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, February 19, 2012

sayang cikgu kpp tue !

hye ! Assalamualakum . 

aten hari nie sehari suntuk ada dekat tempat latihan memandu . penat nak mati ! tudiaaa . terok sangat aih ! huhu:( nak buat macam mana . kena amek lesen ! macam nie lar dugaan dia . heee . tapi aten bersyukur2 sangat tadi . sebab aten dapat cekgu kpp yang baik sangat ! nama dia dirahsia kan ! takot2 nanti tersalah faham pulak . haha . bukan hapaaa . cekgu tue baik dengan aten . aten punya lar ketaq tak habes waktu tengok nama kat senarai cekgu2 yang kena ajaq nanti . tengok nama tak kenai . tapi bila tengok jaa muka ! laaaaaa , cekgu hat nie kaa . kenai sangat2 lar . (^^) sebab cekgu nie yang bagi aten luluih moto dulu . heee . thanks teacher ! (^^) proud for him . sebab dia ada belas kasihan kat aten . hihi (^^) tak sangka pulak aten jumpak cekgu nie lagi waktu belajaq kereta tadi . muka jea nampak garang . hati baik . cekgu nie bagus sangat2 ! beliau ajaq aten sampai aten betol2 oke . sampai pandai kawal stereng lar ! hehe (^^) aten sebelum nie bukan penah bawak kereta pun . tadi baru kali pertama tao ! huhu . best punya pasai lar nie . sampai aten story kat blog nie . hehe . dulu2 aten kira terok lar . sebab 'clutch' pun aten tak  tao yang mana satu . harap gear jaa yang tao . heee :P but today i know everything about car . i'm very happy oke ! hehe (^^) biar lar kalao korang nak cakap aten nie gedikss ka haapppaaa . sebab pasai nie pun nak update . aten pegang prinsip suka hati aten lar . blog aten . bukan blog korang ! hiuwwwhiuww (^^) aten syok2 pun kat sini jaa . bukan kat blog2 korang . haha . tak suka jangan baca entry nie . tak paksa , tak suruh . heee . so, aten sekarang nak tidoq dulu oke . nak mimpi sang putera pulak ! dah puas belajaq memandu tadi . sampai kepala senget2 dah lar nie . sakit kepala semua lengkap ! haha .  so ! i'm sleep now ! sweetdream my sweetheart (^^) and thankss for teacher kpp (^^) buat aten bahagia hari nie . memang tak buhsan pun belajaq kereta tadi . best sangat ! oke2 ...  taaataaaa semua ! goodnight blogwalking (^^) salam .




posted by aten>bahagia (^^)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, February 13, 2012

LESEN P

hye ! assalamualaikum . 
hari nie aten nak cerita pasai sebuah kisah . tapi tidak ada mengena antara hidup dan mati seseorang oke ! hehe :] enjoys E[ :

HAHA ! MAAP YAA ! NTAH SAPA PUYA LESEN P LAR NIE . ATEN TAO AMEK JEA KAT GOOGLE TUE :P


Cerita ini benar-benar berlaku . Kisahnya begini … seorang pak cik tua yang baru saja lulus lesen menunggang motosikal . Jadi , mengikut undang-undang , stiker berhuruf “P” hendaklah digantung pada motosikal sekiranya seseorang baru dapat lesen motor . Pak cik tu tunggang motosikal. Ada laar police road block …


Polis : “P” mana pakcik ?
Pak Cik : P Aloq Staq (loghat Kedah) .
Polis : Pak cik nak bergurau pulak . “P” mana pak cik ?
Pak Cik : Aku nak p Aloq Staq. (Dah mula naik anging) .
Polis : Amboi , main-main pulak pakcik (tersengih) . Pak Cik, “P” mana ?
Pak Cik : Aku habaq Aloq Staq hangpa tak percaya . Apa hang ingat aku tak tau ka jalan ni nak pi aloq staq . Hangpa jadi polis pun hangpa jangan nak perleceh aku tau (marah) .
Polis : Pi pi pi pi lah … nyusahkan aje . (fedup !)
Pak Cik : kan mudah camtu … haha . (pakcik tue gelak best ! )


p/s : kalao korang nak bercakap dengan orang mestilah bercakap dengan terang dan jelas . jangan lar salahkan orang tue pulak kalao korang tanya lain dia jawab lain . paham ke tidak nie ?? ta paham lagi . pandai2 lar korang pikirkan sendiri yaaa . hehe :]

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, February 10, 2012

jangan gelakkan orang !

hye ! assalamualaikum .
hari nie aten nak cerita pasai satu kisah 3 orang sahabat baik > Amin , Bakar dan Husin sangat berkawan rapat . dan nak dijadikan cerita , pada suatu hari ...

Amin datang menemui dua orang sahabat baiknya Bakar dan Husin yang sedang melepak dengan kaki yang berbalut simen . Ini kerana dia baru sahaja mengalami kemalangan motosikal .

Bakar : (Sambil ketawa tanpa simpati) . Amin , lawanya ‘stokin’ kau . Beli kat mana ? Hahaha …

Husin : (Turut ketawakan Amin) . haaa betoi la , besar lak tuh . Boleh masuk 2 kaki sekali . Kahkahkah …

Amin : (Dengan muka sedih) . Aku jatuh motor lah .

Bakar : Tu la … Kalau dah tahu kaki tu pendek tak payah lah gatal nak bawa motor .. Hahaha…  (Masih lagi gelakkan Amin)

Amin : Tapi , aku jatuh pakai motor kau , Bakar…

Bakar : Tidak!!!.. TZM aku .. Kau kejam, Amin . (Dah menangis..)

Melihat kan keadaan itu semakin kuat pula si Husin ketawakan kedua-duanya .

 Amin : Lepas tu pulak kan…

Husin : Ha ah.. ( sambil gelak…)

Amin : Aku terlanggar pulak awek kau , Rosnah . Sekarang tengah ICU kat hospital .

Husin : Tidak!!!… Awek aku ..( Kali ini dia ni pula menangis..)

Moral : Jangan gelakkan orang . mungkin sesuatu yang korang gelakkan itu akan berlaku kepada korang balik  . tak ke nak menyesal pulak lepas tue . hoho . bagi sesiapa yang suka atau menjadikan gelakkan orang tue sebagai hobi korang , insaf2 lar . sebelum korang menyesal dah tak berguna lagi . dan jaga lar sahabat2 korang dengan baik . bantulah sahabat2 korang yang dalam kesusahan dan bukannya menambahkan sakit dihati mereka . kerana seseorang sahabat itu amat diperlukan dalam apa jua keadaan pun adakala ketika gembira ataupun sedih . jangan hanya berkawan dikala senang dan gembira saja . bila susah korang lupakan pulak . tue bukan sahabat tapi kawan biasa .jika korang mahu kenali adakah dia seorang sahabat atau bukan . korang lihat dan tengok lah ketika korang sedang susah dan perlukan pertolongan adakah dia yang datang membantu ? kalau tak , dia bukan sahabat yang baik untuk korang .hoho . fikir2 kan dan selamat berubah untuk kebaikan korang dan sahabat yang korang ada . hoho . sekian dari aten . :]




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen